Tubi 60 0,77 l 40%

TUBI 60 – A TUBI 60 egyike Izrael legnépszerűbb italainak. Ez a hipszterek, a jeruzsálemi és tel avivi koktélbárok, kávézók legújabb kult itala. A vállalkozókedvűek bittere. Egyedi citrusos, zöldfűszeres, gyömbéres, ánizsos, mentás, sáfrányos, kurkumás, római köményes, fás, virágos, rózsa kivonatos, gyantás íze egészen különleges, s leginkább magában tökéletes, nem szükséges semmivel keverni, de azért lehet próbálkozni. A TUBI 60 alkoholtartalma 40%, ami nem rossz. Az italt 2012-ben két testvér,
Hilal és Yanai Tubi mixelték össze a szüleik haifai lakásában. Ez a “mixelés” persze egyszerűen hangzik, de azért kellett vele dolgozni. Mindenesetre elég jól haladhattak, mert az ital 2013-ban már engedélyezetten piacon volt Izraelben. Jeruzsálem volt az első város, ahol 2014-ben már a bárokban is lehetett kapni. Az egyedi íz, a különlegesség megérte, mert hamar kinőtték az első “üzemet”, ezért 2015-ben egy nagyobban folytatták a termelést. A világpiaci terjeszkedés 2017-ben kezdődött. Ekkor jelent meg az elsők között Magyarországon, az USA-ban, Norvégiában, és Németországban is a TUBI 60. Alig néhány éve van piacon de az izraeli sajttó szerint, a Tubi 60 az első olyan izraeli ital, amely a regionális ízeket, fűszereket, zamatokat és desztillációs technikát sikeresen ötvözni volt képes.
A stimuláló hatás és a khat
A Tubi testvérpár start-up-jának célja az volt, hogy az új ital:
legyen olyan egyedi, amilyen még nincs a piacon,
legyen könnyen fogyasztható, és
legyen stimuláló hatása is.
Azt rebesgetik, hogy a Tubi 60 stimuláló hatását valójában a khat (Catha edulis) okozza. Mindez az engedélyek, főként az USA engedély megadásának ismeretében nehezen hihető, de ki tudja? Már csak azért is, mert, mint a Haaretz is írja, a jemeni bevándorlók divattá tették a khat dzsúszt és khat leveleket a tel avivi hipszter kávézókban.
A khat (számtalan más elnevezése is van) a kecskerágók családjába tartozó, Kelet-Afrikában és az Arab-félszigeten őshonos, Jemenben különösen kedvelt és elterjedten rágcsált növény (“jemeni ópium”), amelynek a levele többféle alkaloidát is tartalmaz. Bár a hatóanyagokat „természetes amfetaminnak” is nevezik, a hatás annál kisebb. A katinon stimuláns hatású izgalmat, étvágytalanságot és eufóriát vált ki fogyasztójában. A hatóanyag hamar lebomlik. ezért a fogyasztók csak a friss leveleket használják fel, melyeket többnyire közösségben rágcsálnak. A katinon és katin vegytiszta formában 1988 óta világszerte, így Magyarországon is kábítószer, de a növény nincs tiltólistán. A khat legnagyobb termelője Etiópia. Mint sokfelé mondják, a khat a muszlim világ “alkoholja”. Az idősebb hajtások és levelek neve a régióban: “hadar”. A szárított khat neve: arab tea, busman tea. A jemeniek 85%-a naponta fogyasztja.


Hogyan kell inni a Tubi 60-at
Lövés: a fagyasztóba hűtött Tubi lövés olyan tökéletes, amennyire egy lövés képes. Rendkívül sima és szinte nulla visszafújással rendelkezik. Teljesen új mércét állított fel.

Keverje össze: A Tubi keverhető szódával, tonikkal, gyümölcslevekkel. Bármivel is kevered, nagyon gyorsan újratöltést kérsz.
9 842 Ft + ÁFA (12 499 Ft)
Egységár: 12 781 Ft/L + ÁFA (16 232 Ft/L)
db
Összehasonlítás
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Kérdés a termékről